Dit boek is het verslag van een zoektocht naar de toekomstige architectuur van openbare bibliotheken. Auteurs zijn Rob Bruijnzeels en Joyce Sternheim, bibliothecarissen die zich al geruime tijd bezighouden met de transitie van het bibliotheekwerk en de gevolgen daarvan voor architectuur en inrichting van bibliotheekgebouwen.
Centraal in hun zoektocht staat de vraag hoe architectuur kan inspelen op de veranderende rol van de bibliotheek in de samenleving en wat dat betekent voor het ontwerpproces van nieuwe bibliotheekgebouwen. De auteurs beschrijven de veranderbewegingen die het noodzakelijk maken tot nieuwe ontwerpcriteria te komen: de maatschappelijke ontwikkelingen, de reactie van openbare bibliotheken daarop en de consequenties voor de architectuur en inrichting van bibliotheekgebouwen. Zij doen verslag van hun gesprekken met deskundigen en van de interviews die ze gehouden hebben met top-architecten die in binnen- en buitenland openbare bibliotheken gebouwd hebben.
Op grond van de uitkomsten van deze gesprekken en de inzichten en ervaringen van de auteurs zelf, presenteren zij ten slotte het ’programma van verbeelding’: dat bibliothecarissen en architecten in staat stelt om tot goede inhoudelijke afwegingen te komen bij het ontwerpproces van een nieuw gebouw. Het boek slaat daarmee een brug tussen bibliotheekinnovatie en vernieuwende architectuur.
Het bekende Rotterdamse ontwerpbureau WOAU tekent voor de vormgeving van het boek, dat in december 2021 is verschenen. Het Engelstalige boek wordt uitgegeven door nai010, specialist in het uitgeven van hoogwaardige publicaties op het gebied van architectuur, stedenbouw, kunst en design.
Alle rechten voorbehouden | Rob Bruijnzeels